Trandafirii cățărători sunt unul dintre cele mai populare tipuri de trandafiri și reprezintă o completare excelentă pentru grădini și peisaje. Dar pot fi, de asemenea, dificil de îngrijit. În acest articol, vom trece în revistă cum să susținem tufele de trandafiri cățărători astfel încât să crească drepte și puternice!

Există câteva moduri diferite în care puteți susține tufa de trandafiri cățărători. Primul este prin utilizarea de țăruși. Stâlpii vor ajuta la menținerea plantei în poziție verticală și o vor împiedica să cadă, dar nu vor crea o structură robustă pe care planta să crească. De asemenea, țepușele sunt ușor de îndepărtat dacă nu le mai doriți.

O altă opțiune este să folosiți spaliere în loc de țăruși. Treptele sunt realizate din metal sau plastic și sunt instalate la nivelul solului înainte de începerea plantării de butași trandafiri cățărători, astfel încât să fie gata atunci când tufa de trandafiri începe să crească prin ele. Sunt mult mai permanente decât țărușii – trebuie să le instalați înainte de plantare, dar apoi sunt acolo pentru totdeauna! Iar dacă decideți că nu le mai doriți, îndepărtarea lor poate fi dificilă din cauza dimensiunii și greutății lor (ceea ce face dificilă deplasarea lor fără a le deteriora).

În primul rând, luați în considerare dimensiunea tufei de trandafiri cățărători. Cât de înalt a crescut sau va crește? Dacă are doar până la un metru sau doi, s-ar putea să îl puteți susține cu țăruși sau spaliere din lemn sau bambus. Cu toate acestea, dacă planta va crește mult mai mult decât atât, merită să investești într-o structură mai scumpă, cum ar fi un foișor sau o pergolă. Aceste tipuri de structuri vor permite plantei să crească mai mult fără să cadă sau să fie deteriorată de o furtună puternică de vânt.

De asemenea, nu uitați că tufele de trandafiri cățărători au nevoie de susținere în mai multe direcții: nu doar în sus, ci și spre exterior, de la baza lor. Așadar, asigurați-vă că ceea ce alegeți are suficient spațiu pentru ca planta să crească atât în exterior, cât și în sus!

Este greu să vezi că tufa ta de trandafir cățărător se luptă să crească și să înflorească. Nu doar aspectul plantei are de suferit: dacă nu aveți grijă de trandafirul dvs., sănătatea acestuia este și ea în pericol. Dar nu vă faceți griji! Suntem aici pentru a vă ajuta.

Moduri în care puteți îngriji tufa de trandafiri cățărători:

1) Tundeți trandafirii în mod regulat. Dacă nu îi tăiați, vor deveni prea mari pentru binele lor și vor sfârși prin a se răsturna sau, în general, prin a fi o mare pacoste. Tunderea este, de asemenea, foarte importantă pentru că permite aerului să circule prin plantă și ajută la prevenirea răspândirii bolilor.

2) Udați în mod regulat, dar nu în exces, mai ales în timpul zilelor călduroase de vară, când plantele au nevoie de apă suplimentară pentru a rămâne răcoroase. Dați-le suficientă apă astfel încât solul să se simtă umed când băgați degetul în el – dar nu complet îmbibat sau saturat cu apă (ceea ce va provoca putrezirea rădăcinilor).

3) Fertilizați o dată pe lună în timpul primăverii și verii cu un îngrășământ organic, cum ar fi ceaiul de compost, care le va oferi toate substanțele nutritive de care au nevoie, fiind în același timp ecologic!

Soiuri de trandafiri cățărători care vă invită să-i aduceți în grădină

Cyrano de Bergerac

Acesta este un trandafir robust, cu o vegetație sănătoasă, care face flori mari, superbe, discret parfumat. Are o înflorire abundentă pe toata perioada sezonului și o rezistență foarte bună la boli. Florile sale deosebite au 90/100 de petale și un diametru de 11 cm, iar frunzișul său foarte atractiv poate atinge la maturitate înălțimi între 2 și 2.5m.

Eyeconic

Înflorirea acestui mini-urcător este de primăvara devreme, are flori de un galben intens, completate printr-o nuanță de roșu purpuriu în centru. Dacă este cultivat în ghiveci va ajunge la o înălțime de 50-60cm, iar dacă va fi plantat în pământ, Eyeconic va ajunge la 120-150cm. Înflorește repetat pe toată durata sezonului.