Părinții, bunicii sau alte persoane dragi nouă care înaintează în vârstă nu ne spun întotdeauna când au nevoie de ajutor. Pe de o parte, aceștia nu sunt întotdeauna conștienți de faptul că abilitățile lor sunt într-o continuă schimbare, iar pe de altă parte, trăiesc și cu teama de a nu-și pierde independența. Persoanele vârstnice au nevoie de îngrijiri de specialitate pentru a se bucura de o bună calitate a vieții și pentru a beneficia de o stare excelentă de sănătate.

Următoarele semne vă pot da de înțeles că persoana iubită înaintează în vârstă și începe să aibă nevoie de o atenție mai sporită:

Fluctuații în greutate

Orice schimbare în ceea ce privește aspectul persoanei dragi ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. De exemplu, fluctuațiile în greutate pot semnifica o afecțiune de sănătate sau vă pot da de înțeles că persoana dragă se îngrașă sau slăbește deoarece nu are un regim alimentar corespunzător. Ceea ce puteți face este să vă prezentați cu persoana dragă la un medic pentru a vă asigura că nu există o cauză fizică pentru schimbarea greutății. În mod ideal, persoanele vârstnice au nevoie de cineva alături de care să gătească și alături de care să mănânce astfel încât să nu fie tentate să sară peste mese din plictiseală sau din singurătate. Dacă veți opta pentru serviciile oferite de un cămin bătrâni în București, mesele vor fi întotdeauna un prilej de socializare pentru persoana dragă. Dacă preferați ca persoana iubită să îmbătrânească acasă, puteți apela la serviciile unui îngrijitor dedicat, care vă poate ajuta într-o varietate de moduri, de la gătirea meselor hrănitoare până la administrarea de medicamente.

Retragerea din activitățile preferate

Atunci când încep să nu se mai simtă bine, vârstnicii încep să se retragă din activitățile lor preferate. De asemenea, pot evita evenimentele sociale dacă trec prin schimbări cognitive din cauza cărora nu pot ține pasul cu o conversație. Totodată, s-ar putea să nu mai dețină abilitatea de a conduce. Discutați cu persoana dragă pentru a vă da seama de ce brusc dorește să stea mai mult pe acasă. Gândiți-vă la cum ați putea să o ajutați să se reîntoarcă la activitățile și evenimentele care îi aduceau bucurie.

Primirea unui diagnostic

Orice nou diagnostic afectează planul actual de îngrijire al unui senior. În unele cazuri, asta ar putea însemna doar ajustarea schemei de tratament medicamentos. Totuși, bolile severe sau pe termen lung pot implica schimbări majore. De exemplu, persoana dragă poate avea nevoie de un îngrijitor peste noapte pentru a o ajuta dacă suferă de o afecțiune care îi limitează capacitatea de a se ridica din pat. Discutați cu medicul de familie după primirea unui diagnostic pentru a afla ce îngrijire de specialitate ar avea nevoie persoana dragă.

Dificultate la mers

Mobilitatea persoanei dragi face o mare diferență în modul în care își desfășoară activitățile zilnice. Urmăriți-o atunci când se deplasează prin casă pentru a constata o eventuală mobilitate afectată, cum ar fi rigiditate la nivelul picioarelor sau un mers neuniform care ar putea indica scăderea capacității de a se deplasa. Dacă observați probleme de echilibru, poate fi necesar să apelați la servicii de curățenie.

Frecvente pierderi de memorie

Pentru majoritatea adulților în vârstă este ceva firesc să mai uite unele lucruri din când în când. Cu toate acestea, dacă observați că aceste pierderi de memorie sunt mai frecvente sau implică consecințe potențial grave, este foarte posibil ca persoana dragă să se confrunte cu pierderi severe de memorie.

Fiecare senior are nevoi diferite pe măsură ce înaintează în vârstă. Unele persoane pot avea nevoie doar de asistență ocazională la treburile casnice, în timp ce altele suferă de o boală gravă și au nevoie de îngrijire mai extinsă. Puteți oricând să contați pe serviciile oferite de un cămin de bătrâni sau puteți opta pentru îngrijirea la domiciliu pentru a vă asigura că persoana dragă primește îngrijirea pe care o merită.