Noțiunea de „zile de îngrijiri medicale” reprezintă o noțiune abstractă prin care medicul legist cuantifică gravitatea leziunilor suferite de tine. Numărul de zile de îngrijiri medicale este calculat în raport de un barem zile îngrijiri medicale care stabilește durata medie a îngrijirilor medicale necesare fiecărei afecțiuni. Aceste bareme reprezintă un îndrumar cu caracter orientativ pentru cei ce evaluează aspectele susmenționate.

Astfel, numărul zilelor de îngrijiri medicale nu se suprapune cu durata vindecării anatomice a leziunilor, cu zilele de spitalizare, sau cu durata zilelor de concediu medical. Un alt argument pentru care calculul numărului de zile de îngrijire medicală nu se rezumă la o simplă totalizare a zilelor în care s-a beneficiat efectiv de asistenţă medicală, este acela că nimeni nu poate fi obligat la tratament de specialitate, acesta urmând a se efectua cu acordul prealabil al victimei.

Diferitele tipuri de spitalizare

În funcție de îngrijirea care trebuie să îți fie oferită și conform acestui barem zile îngrijiri medicale, șederea ta în spital poate lua diferite forme: spitalizare completă, spitalizare cu jumătate de normă, spital de zi sau spitalizare la domiciliu.

Ce spitalizare și de ce?

Diferitele tipuri de spitalizare

  • Spitalizare completă (sau spitalizare cu normă întreagă)

Se consideră că pacientul se află în spitalizare completă din momentul în care îngrijirea sa necesită internare la clinică sau la spital și, prin urmare, i se alocă un pat. În acest caz, petreci cel puțin o noapte în spital.

În funcție de nevoile tale, tratamentul poate dura câteva zile sau chiar câteva luni.

  • Spitalizare cu jumătate de normă (sau sesiuni de tratament)

Ziua sau noaptea, spitalizarea cu jumătate de normă permite ca toate îngrijirile spitalicești să îți fie furnizate într-o singură zi sau secvențial sub formă de ședințe de îngrijire care pot necesita una sau mai multe zile din săptămână.

Acest tip de îngrijire poate fi adecvat pentru efectuarea de examene, monitorizare medicală (psihiatrie), reabilitare, ședințe de dializă etc.

  • Spital de zi sau chirurgie ambulatorie

Acest tip de îngrijire se caracterizează prin internare, îngrijire și externare în aceeași zi. Astfel, în urma tratamentului, pacientul se întoarce direct acasă. Prin urmare, acest tip de spitalizare nu presupune nicio internare.

Dacă se efectuează un act chirurgical în acea zi, se numește chirurgie ambulatorie.

Spitalul de zi este dedicat îngrijirii multidisciplinare concentrate pe o zi sau o jumătate de zi. Acest tip de spitalizare este rezervat îngrijirilor care nu pot fi efectuate în ambulatoriu: investigații pentru diagnosticarea unei boli, rapoarte de monitorizare pentru proceduri și îngrijiri chirurgicale, îngrijire medicală, programe terapeutice de educare a pacienților.

  • Spitalizarea la domiciliu

Acest tip de spitalizare asigură toate îngrijirile medicale și paramedicale prescrise de medicul tău. Îngrijirea este continuă și asigurată de o echipă multidisciplinară 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Spitalizarea la domiciliu face posibilă reducerea perioadei de ședere într-o unitate convențională, oferind îngrijire la domiciliu de aceeași intensitate și același punct de vedere tehnic. În plus, această îngrijire evită sau întârzie spitalizarea prin îmbunătățirea asistenței la domiciliu prin îngrijiri de aceeași complexitate.