Boala parodontală este o boală cronică neinflamatoare a țesuturilor care înconjoară dintele: gingii, parodonțiu, procese alveolare. Se caracterizează prin atrofia anumitor secțiuni ale parodonțiului, modificări sclerotice ale țesutului osos, ducând la expunerea gâtului dinților.
Parodontoza constă în dezvoltarea lentă și absența sindromului de durere, care adesea întârzie pacientul să meargă la medicul dentist. Cu toate acestea, în absența unui tratament în timp util, boala parodontală duce treptat la slăbirea dinților și la o creștere patologică a sensibilității acestora.
Simptomele bolii parodontale
Pericolul acestei boli constă în faptul că începe asimptomatic, iar pacientul îi observă apariția doar cu o scădere vizibilă a volumului țesuturilor din jurul dintelui. Adesea, procesul patologic este ascuns de tartru care este strâns atașat de gâtul dinților, iar diagnosticul devine evident abia după îndepărtarea acestora.
Severitatea simptomelor parodontozei depinde de stadiul bolii. În general, semnele evidente ale bolii parodontale sunt:
- expunerea gâtului dintelui și a rădăcinilor;
- nuanță palidă a gingiilor;
- sensibilitate crescută a dinților la rece, cald, sărat;
- defecte ale smalțului dinților și decolorare;
- scleroza țesutului osos (în special vizibilă la radiografii);
- creșterea vizuală a spațiilor interdentare;
- mâncărime în gingii;
- slăbirea dinților.
Ar trebui să știi că parodontoza nu este, în general, caracterizată prin sângerare a gingiilor, inflamație și formarea de pungi gingivale, deși aceste simptome nu sunt excluse într-un stadiu avansat.
Cauzele bolii parodontale
Medicina nu numește cauzele exacte ale acestei patologii, deoarece este în mare parte sistemică. Acestea pot fi diferite procese din organism care provoacă resorbția gingiilor și a țesutului osos.
În special, tulburările circulatorii aterosclerotice în arterele maxilarului și carotide care alimentează parodonțiul, pot contribui la dezvoltarea bolii parodontale. Sau probleme cu metabolismul, ducând la tulburări metabolice în mucoasele cavității bucale. Factorul ereditar este de asemenea important.
Cu toate acestea, cele mai frecvente cauze cunoscute ale bolii sunt:
- defecte de mușcătură;
- leziuni parodontale;
- încălcări ale igienei orale;
- lipsa de vitamine și minerale în organism;
- nivel scăzut de imunitate;
- patologii endocrine care duc la perturbări în producția de hormoni;
- pasiune pentru obiceiurile proaste;
- probleme neurologice.
Tipuri și stadii ale bolii parodontale ale gingiilor
Boala poate lua o formă cronică sau acută. În funcție de răspândirea patologiei, se disting următoarele tipuri de boli parodontale:
- boala parodontală localizată – cu expunerea gâtului dinților într-o anumită zonă a maxilarului;
- boala parodontală generalizată – cu simptome caracteristice pe toată dentiția.
Boala se poate dezvolta de-a lungul anilor, așa că în stomatologie se obișnuiește să se împartă dezvoltarea ei în mai multe etape.
Iniţială. Modificări abia vizibile în țesuturile parodontale, care pot fi determinate doar de un specialist.
Prima etapă. Ușoară retragere a gingiilor. Dinții reacționează ocazional la frig, cald.
A doua etapă. Expunerea semnificativă a gâtului dinților, sensibilitate crescută, apariția golurilor interdentare, iar în unele zone – ciment în loc de smalț.
A treia etapă. Peste 50% recesiune a gingiilor. Mâncatul cauzează adesea disconfort. Dinții încep să slăbească treptat.
A patra etapă. Boală avansată cu mai mult de 65% retragere a gingiilor. Dinții sunt slăbiți, ceea ce face dificil să mănânci și să vorbești.
Sarcina principală a medicilor stomatologi este de a-ți salva dinții și de a-ți îmbunătăți starea și funcționalitatea sistemului dentar. Pentru a trata cu succes simptomele bolii parodontale, dentistul trebuie să identifice cauza distrugerii patologice a parodontului.
Tratamentul parodontozei
Există multe metode diferite de tratament pentru parodontoză, în funcție de severitatea bolii. Cele mai obișnuite tratamente sunt detartrajul și planarea radiculară, care implică îndepărtarea tartrului și a bacteriilor de pe suprafața dintelui de sub linia gingiei. Cazurile mai severe pot necesita intervenții chirurgicale pentru a repara daunele cauzate de boală.
Există diferite etape în tratamentul parodontozei.
Prima etapă este eliminarea plăcii și a tartrului de pe dinți. Acest lucru se poate face prin detartrare și rindeluire rădăcină.
A doua etapă este tratarea infecției. Acest lucru se poate face cu antibiotice.
A treia etapă este prevenirea reapariției parodontitei. Acest lucru se poate face cu o bună igienă orală și vizite regulate la stomatologie.
Indiferent de metoda de tratament pe care o alegeți, este important să țineți pasul cu bunele obiceiuri de igienă orală acasă pentru a preveni revenirea bolii. Aceasta include periajul de două ori pe zi, folosirea ață dentară zilnic și utilizarea unei ape de gură antibacteriene. Cu o îngrijire adecvată, vă puteți menține dinții sănătoși pentru anii următori.