Amigdalita este o afectiune care apare mai ales in sezonul rece, ca urmare a inflamatiei amigdalelor. Aceasta se manifesta ca raspuns la schimbarile de temperatura sau la raspuns la sensibilitatea organismului la factorii de mediu. Fiecare om prezinta doua amigdale care sunt masa de tesut situate in spatele gatului. Acestea au forma ovala si sunt pozitionate de o parte si de alta a gatului.

Printre simptomele specifice amintite se numara: inflamarea acestora, durere puternica in gat, nodulii limfatici precum si o dificultate la inghitire.

Pacientii care sufera de amigdalita in general au contactat un virus specific. Pentru a trata amigdalita este necesar sa faceti un control ORL si sa identificati diagnosticul potrivit. Pentru anumiti pacienti se recomanda si interventia chirurgicala pentru a elimina amigdalele si pentru a preveni aparitia unor complicatii pe viitor. Prin eliminarea amigdalelor se protejeaza organismul si se renunta la organele care pot afecta buna functionare a acestuia.

Amigdalita apare mai ales in cazul copiilor prescolari si se resimte ca o gripa. Amigdalele se vor inrosi si vor fi inflamate, iar la nivelul acestora se vor identifica pete albe. Totodata pacientul va simti o durere puternica in gat, va avea febra si va avea o voce foarte ragusita. Respiratia neplacuta este un alt simptom al amigdalitei, precum si durerea de stomac si gatul intepenit.

Este necesar sa consultati un medic ORL inca de la identificarea primelor simptome pentru a preveni aparitia unor complicatii si pentru a scapa de senzatia neplacuta pe care inflamarea amigdalelor o provoaca.

Amigdalele sunt situate deasupra si sub limba si sunt o masa de tesut limfatic. Acestea sunt ca niste pungute, care au rolul de a filtra aerul si de a proteja astfel organismul. Cu alte cuvinte, amigdalele anihileaza bacteriile si virusurile care patrund in organism si le impiedica sa atatce organismul.

In zona amigdalelor se formeaza limfocitele B, responsabile cu producerea a cinci clase de anticorpi. Acesti anticorpi protejeaza corpul de foarte multi microbi si de streptococul betahemolitic. Amigdalele palatine pot fi vazute cu usurinta atunci cand pacientul deschide gura.

Amigdalita mai este cunoscuta si sub denumirea de angina si este o boala contagioasa. Principalele simptome ale amigdalitei sunt: durerea intensa din zona gatului, inrosirea amigdalelor, marirea volumului acestora si aparitia unor puncte cu puroi. Cei mai predispusi pentru a avea amigdalita sunt pacientii cu varstele intre 5 si 12 ani, insa orice pacient poate suferi de amigdalita pe durata intregii vieti. Amigdalita este de patru tipuri, iar acestea se diferentiaza in functie de cauza producerii acesteia.

Amigdalita poate fi virala sau bacteriana. Amigdalita virala este cauzata de virusul epstein barr si nu poate fi tratata cu antibiotice. Se trateaza folosind medicatia antivirala si poate trece chiar si de la sine daca pacientii au un sistem imunitar puternic. Amigdalita bacteriana este provocata de streptococul beta hemolitic grupa a si se trateaza cu antibiotice.

Medicul ORL va prescrie un amigdalita tratament pacientului. Amigdalita bacteriana se manifesta printr-o durere puternica in zona gatului, iar pacientul prezinta o stare generala de disconfort si de durere. Exista si alte cauze ale amigdalitei, care difera in functie de sistemul imunitar al pacientilor. Printre acestea se numara: amigdalita asociata cu boli generalizate sau cea cauzata de ciuperci precum candida albicans.

In vederea prevenirii si, dupa caz, a tratarii oricarei afectiuni de tip amigdalita acuta puteti consulta un medic specialist ORL copii Bucuresti. Clinica ORL Zone Medical Estet ofera servicii medicale de inalta calitate, cu un personal medical bine pregatit si foarte amabil. Activitate clinicii este coordonata de Dr. Mirela Turcu, iar clinica este dotata cu aparate de ultima generatie, audiometru si videofibroscop si pune la dispozitia pacientilor cele mai bune servicii de tratament sinuzita.