Una dintre cele mai des intalnite afectiuni la venirea iernii este sinuzita. Numele acesteia vine de la sinusurile paranazale, care se inflameaza mai ales in sezonul rece in contactul cu diverse bacterii.
Fiecare persoana dispune de patru perechi de sinusuri, dispuse deasupra nasului, lateral sau sub nas. Cele patru perechi sunt: etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal si sunt de fapt mici incaperi cu aer, cu rolul de a purifica aerul inspirat si de a proteja organismul. Sinusurile sunt situate in spatele obrajilor si al fruntii si coboara catre fosele nazale.
Sinuzita poate aparea din diverse cauze, de la infectii virale, fungice, reactii alergice sau ca raspuns din partea unui sistem imunitar scazut. Infectarea sinusurilor poate fi si o consecinta a racelii si gripei. Prin blocarea pasajelor nazale, se creeaza presiune la nivelul sinusurilor si astfel apare starea de disconfort si senzatia de durere.
Cu alte cuvinte, sinuzita reprezinta o infectie la nivelul tractului respirator. Aceste infectii pot fi declansate la nivelul celui superior sau inferior. Cele dintai se manifesta la nivelul nasului, sinusurilor si al gatului, iar cele din urma la plamani si la nivelul traheei.
Sinuzita poate aparea la nivelul unei perechi de sinusuri sau la mai multe. Sinusurile au rolul de a modela rezonanta vocii si de a proteja caile aeriene, prin umidificarea si incalzirea aerului. Datorita mucusului pe care acestea il produc, microbii sunt blocati si eliminati din caile respiratorii. Tot acestea mai au roluri in protejarea radacinilor dentare si al ochilor de fluctuatiile termice si protejeaza fata impotriva traumatismelor faciale.
In cazul in care bacteriile patrund in organism, mucusul va deveni din ce in ce mai des si va conduce la acumularea mai multor bacterii la nivelul sinusurilor. Astfel apare sinuzita, o afectiune care are nevoie de cel putin doua saptamani pentru a fi tratata.
Exista mai multe tipuri de sinuzita, de la cea acuta, subacuta, cronica sau recurenta. Printre cele mai comune simptome se numara scurgerea nazala, obstructia nazala, oboseala excesiva, un simt olfactiv mai redus si tuse productiva. In functie de pacient, se poate intampla ca sinuzita sa dureze pana la 4 saptamani, caz in care este vorba de o sinuzita cronica.
Desi se spune ca cel mai adesea sinuzita apare la copii, acest lucru nu este adevarat. De cele mai multe ori depinde de organismul fiecarui pacient si de sistemul sau imunitar. Sinuzita este declansata si in functie de factorii de mediu sau de material genetic. Persoanele care sufera la diverse alergii sunt mult mai sensibile la bacteriile din aer si astfel se pot imbolnavi mai usor. De asemenea, cele care au o deviatie de sept sau polipi nazali vor trebui sa fie mai atente. In astfel de situatii sinusurile sunt mai predispose la a fi infundate sau in cazul deviatiei de sept este afectata legatura dintre sinusuri si cavitatea nazala.
Daca suferi deja de cateva simptome, in urma unui control la medicul ORL-ist ti se vor face cateva investigatii suplimentare si vei vedea impreuna cu acesta despre ce este vorba. Medicul va recolta probe din secretiile nazale si va efectua o endoscopie nazala pentru a putea studia aspectul sinusurilor si pentru a pune un diagnostic. De cele mai multe ori poate fi vorba doar de o raceala sau o inflamatie care va trece de la sine in cateva zile, insa este mai bine sa eviti complicatiile si sa iei toate masurile necesare pentru a te insanatosi cat mai repede.
Daca ai dori sa afli mai multe despre aceasta afectiune si tratament sinuzita, te asteptam la Clinica ORL Bucuresti, unde Dr. Mirela Turcu, medic specialist otorinolaringologie si echipa sa te vor indruma cu mult profesionalism.